Om depression
Depression er en af de hyppigst forekommende psykiske lidelser. Ca. hver femte dansker rammes på et tidspunkt i livet af depression i kortere eller længere tid. Nogle gange kan tilstanden være tilbagevendende.
Depression kan skyldes mange ting og har mange forskellige former, grader og varigheder. Depression kan optræde alene eller i forbindelse med f.eks. angst, krise og stress. De udløsende faktorer kan både findes i omgivelserne og i personens indre.
Det er vigtigt at forebygge tilbagefald, idet risikoen for at udvikle en mere kronisk, depressiv tilstand kan øges for hver depressive periode. Forskningen viser, at samtaleterapi spiller en væsentlig rolle mht. at hindre tilbagefald.
Symptomer: At være deprimeret kan føles som at gå rundt med mørke briller på. Symptomer på depression er typisk: tristhed, ked-af-det-hed, manglende interesse for ting i omgivelserne, nedsat evne til at være social, svigtende selvtillid, ændret selvopfattelse, skyldfølelse, koncentrationsbesvær, oplevelsen af at selv små hverdagsting er uoverskuelige, ændret søvnmønster, ændret appetit, selvmordstanker og nedsat seksuel lyst.
En depression går heldigvis i mange tilfælde i sig selv over tid, men en psykolog kan bidrage til, at man kommer sig hurtigere, end hvis man ikke arbejder med sin situation. Og mere væsentligt er det, at psykologhjælp kan mindske risikoen for tilbagefald. Psykologen kan f.eks. hjælpe med at ændre måden, man stiller sig til at opleve depressiv tilstand på; herunder at forstå, hvad den handler om. Man vil ofte arbejde med at forstå og forholde sig anderledes til det, som har udløst depressionen, så man i fremtiden rustes til at ændre eller håndtere mønstrene, der har ført til den depressive tilstand.
Ved sværere depressioner vil man ofte kombinere samtaleterapi med medicin, der påvirker særlige signalstoffer i hjernen.