Om mindreværd
Mindreværdsfølelse er en almindelig tilstand, som vi kan gå ind og ud af i forskellige situationer og relationer. Oplevelsen kan blive problematisk, hvis den bliver en mere fast del af vores generelle følelses- og adfærdsrepertoire og på den måde bliver en belastning i dagligdagen.
Mindreværdsfølelse hænger tæt sammen med begrebet “identitet”. Identitets-usikkerhed er et naturligt kendetegn i ungdomsårene, men usikkerhed omkring hvem man er, hvad man står for, og hvad der er værdifuldt for én, kan også fortsætte videre i voksenlivet. Når man “vakler” i sit indre ståsted, kan en af følgerne blive, at man føler sig forkert og mindre værd end andre.
Symptomer på mindreværd kan f.eks. være at have hyppige tanker som “Jeg er ikke god nok”, “Andre gør tingene bedre end mig” og “Jeg passer ikke ind”. Sådanne tanker kan ledsages af ubehagelige følelser som eksempelvis at være mindre berettiget end andre, af at være andre underlegen, at være forkert, at være mindre gennemslagskraftig end andre eller at have mindre ret til at have sin egen mening end andre.
Ofte er de ovennævnte eksempler et udtryk for ens egne automatiske tankerdannelser i den konkrete situation. Tankedannelser der for det meste har rod i mere underliggende og dybere erfaringer og oplevelser i tilværelsen, men hvilket ofte ikke stemmer overens med den aktuelle, faktiske virkelighed og situation. Dette gør det dog ikke mindre plagsomt at opleve sig som mindre værd end andre.
Psykologen kan hjælpe med at undersøge og lindre disse oplevelser, tanker og følelser og med at bygge selvværdet op igen. Man kan få hjælp til at udvikle nye strategier, så man får en anden måde at forholde sig til sig selv og sine omgivelser på. Alle rummer en unik kerne af ressourcer og værd. Når man får hjælp til at folde denne kerne mere ud, kan man styrke man sit selvværd og reparere følelsen af mindreværd.